Zdravé bezlepkové lívance z kokosové mouky

07.11.2016  | Recepty

Jelikož měl u vás Krtkův dort nevídaný úspěch, přinášíme vám s Katkou opět další recept, tentokrát na mňamkové lívanečky. Doufáme, že se vám bude také líbit. Tak vařečky do ruky a jdeme na to!

Dlouho jsem pátrala po kokosové mouce, o které jsem slyšela, že je přirozeně bezlepková a má parádní výživové hodnoty (na 100 g má až 20 g proteinu!!), až jsem se dopátrala a dostala možnost ji otestovat, no ani vám nemůžu říct, jak moc šťastná jsem byla! :-)

Začala jsem procházet různé internetové diskuze, knihy o zdravém vaření a zjišťovala, jak se vlastně taková kokosová mouka chová.

Nejdříve vás ale seznámím s pár fakty, které jsem o kokosové mouce v průběhu vaření zjistila:

  • Kokosová mouka je v lívancích tak trošku paličák – když se rozhodne, že se ještě nechce na pánvi otočit, tak ji prostě respektujte. (Těsto se pak jinak potrhá a můžu vám říct, že to pěkně naštve!)
  • Na kokosovou mouku se musí jako na většinu žen – pomalu a zlehýnka! :-) Proto se nebojte opékat lívanečky na mírném ohni klidně 2 minuty z každé strany a potom máte úspěch zaručený.
  • Poslední, taky překvapivý fakt, kokosová mouka se v lívancích chová jako přesný opak dnešních žen – chce být tlusťoučká a kulaťoučká, takže doporučuji dělat lívanečky fakt silnější – zhruba 1,5 lžíce těsta na lívanec a moc ho nerozmazávat kolem. :-)

No, to by byl hrubý nástřel toho, jak doporučuji s moukou pracovat. Možná se vám to zdá zbytečně složité a nudné, ale můžu vám říct, že díky svým 40 % vlákniny, které tato mouka obsahuje, je poměrně jedinečnou a zaslouží si tak speciální pozornost v přípravě, která se vám rozhodně oplatí. :-)

 

Na porci (zhruba 7 lívanečků) pro 1 budeme potřebovat:

  • 2 lžíce kokosové mouky
  • ½ hrnku kefíru
  • 1 vajíčko
  • špetku prášku do pečiva bez lepku
  • přírodní sladidlo (používám kokosový cukr, aby toho kokosu nebylo málo :-))

Postup:

Nejdříve si rozděláme vajíčko s kefírem, přidáme prášek do pečiva a nakonec i mouku a cukr, vše pěkně metličkou vymícháme do hustšího těsta. To necháme zhruba 10 minutek odstát a průběžně ho mezitím promícháváme. Připravíme si pánev, kterou si s kapkou oleje rozehřejeme na mírném plamenu.

Poté už jenom po 1,5 lžíci tvoříme lívanečky a opékáme je tak dlouho, dokud nebude jejich horní strana úplně matná, potom je opatrně otáčíme.

První lívanečky se mi nepovedly, ale zhruba od 3. už mi to krásně šlo od ruky. :-) Takže se rozhodně nebojte!

Jakmile máme hotovo, promázneme si lívanečky půlkou polotučného tvarohu (smíchanou s kakaem a sladidlem nebo čímkoliv, co máte rádi), přidáme oříšky, rozinky, kousek ovoce a užíváme si úžasnou a bezlepkovou snídani! :-)

Opět přejeme dobrou chuť a nezapomeňte se pochlubit svými výtvory na e-mail podpora@pepahotely.cz.

Mějte se krásně.

Pro pepahotely.cz
napsaly Péťa a Katka



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb soubory cookie. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Souhlasím