Tipy a triky na chutnou přípravu RAW a BIO produktů

09.09.2016  | Recepty

Všude kolem nás se kupují RAW a BIO produkty, avšak často ani neznáme jejich význam, prospěšný účinek a možnosti využití. A proto jsme pro vás sesbírali pár chutných receptíků, které vám ukážou, že i se syrovými a organickými surovinami je možné vyčarovat „nebíčko v tlamičce“.

Tak například, není mouka jako mouka. Už jen název kokosová mouka BIO napovídá, že jde o výjimečný přírodní produkt, samozřejmě bezlepkový. Je ji možné využít jako přirozenou náhradu za pšeničnou mouku nebo ji kombinovat. Můžete si z ní ukuchtit opravdu téměř všechno, ale výborná je hlavně na snídaně, protože dodává správnou energii do každého dne. Doporučujeme:

Muffiny z lesního ovoce a kokosové mouky

  • 500 g čerstvého lesního ovoce do těsta
  • 200 g čerstvého ovoce podle vlastní chuti na dekoraci
  • 1 hrnek kokosové mouk
  • ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 6 domácích vajíček
  • 200 g horského nebo květového medu
  • ½ hrnku kokosového/mandlového mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka mořské soli
  • podle chuti malá hrst nastrouhané hořké (min. 75 %) čokolády

Postup:

Rozehřejte troubu na 180 °C. Připravte si buď silikonové formičky na muffiny nebo muffinový plech. V mističce rozmíchejte kokosovou mouku s jedlou sodou a solí. Vznikne vám kokosová směs. Pak ve větší míse rozšlehejte vajíčka, přidejte rozpuštěný kokosový olej, mléko, med a skořici. Vše pořádně smíchejte. Do této tekuté směsi přidejte již připravenou kokosovou směs. Promíchejte a přidejte lesní ovoce a hrst čokolády. Jemně promíchejte, aby se ovoce nerozmačkalo. Takto hotové těsto nalévejte do formiček či do plechu vymazaného kokosovým olejem nebo posypaného ​​kokosovou moukou. Připravené muffiny dejte péct na 30 až 40 minut do vyhřáté trouby. Muffiny jsou hotové, když jsou zbarveny dohněda. Ozdobíme čerstvým ovocem.

Proteinové wafle z jahod, kiwi a kokosové mouky

  • 2 ks zralých velkých banánů
  • cca 250 kg mix nakrájených čerstvých jahod a kiwi
  • 2 domácí vajíčka
  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky
  • 70 g proteinového prášku nebo sušeného BIO mléka
  • špetka prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička skořice

Postup:

Rozehřejte si waflovač, který jemně potřete kokosovým olejem. V misce rozmačkejte banány na pyré. Přidávejte všechny ingredience a pořádně promíchejte. Těsto rovnoměrně nalijte do waflovače
a pečte cca 5 minut dozlatova. Hotové wafle posypte čerstvým ovocem a podávejte s čerstvě namletou kávou.

Ještě by vám mohlo chutnat: omeleta z kokosové mouky s vajíčky, palačinky a lívance s banánem a kokosovou moučkou.

Jistě jste si všimli, že jsme v obou tipech na chutnou snídani použili 100% kokosový olej. Amen, je to doslova „boží dar“ a patří do síně slávy mezi současné víceúčelové produkty. Tento olej totiž využijete nejen v oblasti vlasové kosmetiky, farmacie, ale i při vaření a pečení.

Tak například:

  • křupavost pečeného masa docílíte tak, že ho potřete kokosovým olejem a okořeníte
  • kořenová zelenina, sladké brambory a dýně hokaido se pečou nejlépe v kombinaci s ním
  • přidat ho můžete i do omáček, polévek, dušené zeleniny nebo masa na šťávě
  • v kombinaci se salátem z čerstvé zeleniny zažijete nezapomenutelný kulinářský zážitek
  • přátelí se s oříšky a různými semínky
  • přidat lze do nápojů, jako jsou čerstvé smoothie, káva či horké kakao
  • používá se do ovesné, špaldové, rýžové či krupicové kaše
  • používá se při výrobě zmrzliny či popcornu
  • natřete jím obyčejný celozrnný chleba a posypte ho čerstvou zeleninou - budete se olizovat
  • prostě s ním vařte, pečte, grilujte, smažte, nahrazujte a dělejte vše, na co si jen vzpomenete - vaše pokrmy budou mít jedinečný šmrnc

Lehká zeleninová omeleta s kokosovým olejem

  • 6 ks domácích vajíček
  • čerstvá zelenina podle chuti: 8 cherry rajčat, 1 zelená paprika, 4 žampiony, 150 g oliv, 1 stroužek česneku, 4 malé jarní cibulky, 1 malá chilli paprička, listy bazalky
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • podle chuti špetka mořské soli, pepře a červené papriky
  • čerstvá vícezrnná bageta
  • tvrdý uzený nebo modrý plesnivý sýr podle chuti

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kolečka. Na hlubší pánev dejte rozehřát na střední teplotu 2 lžíce kokosového oleje. Všechnu zeleninu (kromě bazalky) vložte do horkého oleje a míchejte dozlatova. V misce si zatím ručně vyšlehejte vajíčka, sůl, pepř a červenou papriku. Směs vlijte do opražené zeleniny, přikryjte pokličkou a nechte péct na mírném plameni 7 minut. Zatím preferovaný sýr nakrájejte na plátky či ho nastrouhejte. Upečenou omeletu vyklopte na velký mělký talíř, posypte sýrem a bazalkou. Podávejte s na kolečka nakrájenou bagetkou, kterou pokapte rozpuštěným olejem z pánve. A lehká, ale sytá večeře je na světě.

Ještě by vám mohlo chutnat: grilované ovoce namočené v kokosovém mléce a obalené ve skořici, krémové polévky se zeleninkou osmaženou na kokosovém oleji a zahuštěné kokosovým mlékem.

Ale dost bylo toho kokosu. Pojďme se podívat „pod pokličku“ známých chia semínek, které se považují za takový malý-velký zázrak prospěšný pro lidský organismus. Obsahují totiž vápník, bílkoviny, draslík, železo, vlákninu, vážou na sebe vodu a mnoho dalšího. Výhodou je, že jsou bez chuti, a proto je lze přidat do slaných i sladkých jídel, koláčů, krémů či nápojů. Z ověřených dobrot můžete udělat jednu skvělou pomazánku a energetický nápoj. Takže, vzhůru na chia!

 Voňavá avokádová pomazánka s chia semínky

  • 2 ks zralého a většího avokáda
  • 2 malé lžičky chia semínek
  • podle chuti špetka mořské soli, pepře a červené papriky
  • podle chuti šťáva z 1 limetky/citrónu
  • pár kapek dýňového oleje
  • 2 rajčata a 2 papriky jako misky na pomazánky
  • čerstvý celozrnný chlebíček

Postup:

Chia semínka nechte přes noc namočená ve vlažné vodě. Ráno rozkrojte avokádo. Vydlabejte jeho dužinu a rozmixujte ji se šťávou z limetky, kapkami oleje a kořením. Avokádovou pomazánku nechte vychladit na pár hodin, dejte do vydlabaných rajčat a rozkrojené papriky. Podávejte k čerstvému, ještě teplému pečivu, které jemně pokapte dýňovým olejem.

Osvěžující energetický chia nápoj

  • 350 ml vody
  • 3 lžičky chia semínek
  • 2 ks limetky/citrónu
  • 2 lžičky horského nebo květinového medu
  • listy máty

Postup:

Vodu smíchejte se šťávou z limetky nebo citrónu, medem a chia semínky. Takto připravený nápoj nechte odstát na chladném místě 15 minut. Semínka po uplynutí této doby vytvoří jemný gel, který stačí ozdobit mátou. Chia nápoj vás osvěží a povzbudí - tak do dna!

Ještě by vám mohlo chutnat: jablečno-skořicový džus s chia semínky, chia pudink s čerstvým kokosem a lesním ovocem, mletý jako součást vaší oblíbené omáčky.

V případě, že by vám chia semínka nechutnala, vyzkoušejte plodinu BIO quinoa, kterou dokonce zkoumá NASA, protože, věřte či ne, je prostě tou nejlepší volbou pro hladová bříška astronautů. Quinoa má všestranné využití a když si ji připravíte, už bude stálou součástí vašeho jídelníčku. Stačí ji vždy před vařením nechat 10 minut namočenou ve studené vodě, a pak vařit v polévce.


Tak například:

  • je výbornou volbou do zeleninových i ovocných salátů, polévek, kaší, nákypů i smoothie
  • můžete jí plnit maso i zeleninu
  • používá se jako příloha k hlavnímu jídlu

Nejlépe určitě chutná s lososem na páře či grilovaných pstruhem, nebo se jednoduše zapéká spolu s máslovou dýní. Pokud máte chuť na rybu, quinoa (250 g) se připraví tak, že po 10 minutách ve studené vodě se scedí, vloží se do vývaru, přidá se bobkový list a přivede se k varu. Po asi 15 minutách se odstaví a nechá se ve vývaru odležet ještě 5 minut. Pak už se jen servíruje k rybě třeba s čerstvou bazalkou a sušenými rajčaty. Vegetariáni dají ale asi přednost té dýni, že?:-)

Máslová dýně s quinou

  • 1 středně velká máslová dýně
  • 1 středně velká pokrájená cibule
  • 1 malá nastrouhaná mrkev
  • 1 na kostičky nakrájená červená paprika
  • 100 g quinoa
  • 100 g feta sýr
  • 50 g oliv s paprikou
  • rozpuštěný kokosový olej
  • podle chuti špetka mořské soli, pepře, sušeného oregana a čerstvé pažitky
  • šťáva z limetky/citrónu

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Omytou máslovou dýni rozpulte a vydlabejte semínka s vlákny. Vložte na plech s pečícím papírem, pokapte kokosovým olejem a dochuťte kořením a bylinkami. Asi 35 minut pečte do změknutí. Mezitím připravte ostatní suroviny. Quinou propláchněte vodou a vařte v poměru 1:2 cca 10 minut. Na kokosovém oleji opečte nasekanou cibulku, přidejte nastrouhanou mrkev a uvařenou quinou. Ochuťte a společně poduste 10 minut.

Pak přidejte olivy, citrónovou šťávu a kostky sýru feta. Změklé půlky máslové dýně vyjměte z trouby a naplňte směsí s quinou. Opět 10 minut pečte. Podávejte s čerstvou pažitkou, kterou dýni posypte. Podávejte jako přílohu k hlavním masovým pokrmům nebo jako hlavní vegetariánský chod.

Ještě by vám mohlo chutnat: tuňákový salát s čerstvou zeleninou a quinou, řepovo-quinový salát.

Samozřejmě, chutných jídel je opravdu nepočítaně. Co si ale upéct chleba z chia mouky, která je tou správnou bezlepkovou volbou. Jelikož mouka na sebe váže vodu, je výbornou náhradou za jakoukoliv mouku a každé pečivo zůstává vláčné. A navíc výborně chutná. Pokud si toužíte upéct chleba, je dobré si připravit 3 polévkové lžíce chia mouky, smíchat s ½ šálkem vlažné vody, nechat směs asi 10 minut odstát, a pak s tímto pojivem pracovat. Je to jako bychom nahradili v receptu vajíčko.

Špaldový chia chlebíček

  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g chia mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 polévková lžíce lněných semínek
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje

Postup:

Nebojte se a všechny suroviny dejte do velké mísy. Pokud máte obavy o chia mouku, připravte si ji tak, jak jsme uvedli výše. Těsto vypracujte silným ručním šlehačem, který má háky. V případě potřeby těsto dopracujte ručně. Pak ho vyklopte na čistou dřevěnou desku. Jemně se snažte vypracovat bochník podle tvaru formy na chléb. Formu vystelte pečícím papírem a vložte do něj chlebíček. Nechte ho kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Zakryjte ho látkovou (nejlépe lněnou) utěrkou.

Pak si zahřejte troubu na 200 °C a přibližně 40 minut ho pečte. Pokud chléb ztmavne a vypadá křupavý, vyjměte jej z trouby a odložte na chladnější místo. Chléb po vychladnutí nakrájejte, natřete chutnou domácí pomazánkou a zbytek uskladněte opět v utěrce. Domácí špaldový chia chlebíček vám vydrží čerstvý několik dní. Takže, šup s ním do pece!

A protože chia mouku můžete nahrazovat, čili využít v téměř každém jídle obsahujícím mouku, ještě doporučujeme si vychutnat chlebíček s fíky a parmskou šunkou. Že vám tato kombinace nesedí? Nebojte se vyzkoušet nové chuťové kombinace! Nakrájejte hotový chlebíček na silnější plátky, které překrojte napůl. Fíky nakrájejte na čtvrtky a obalte v polovině plátkem parmské šunky, přidejte kostku nivy a cca 4 minuty pečte. Podávejte s bazalkou, tymiánem, chia chlebem s pár kapkami dýňového oleje. Mňam!

Ještě by vám mohlo chutnat: květákové placky zahuštěné trochou chia mouky, pita chléb a tortilla.

 

Takže, jediné, co musíte udělat, mít k dispozici chutné RAW a BIO produkty, které dokážou ozvláštnit každou kuchyni a dodat jí tu správnou příchuť. Vařte, pečte, no prostě čarujte ve své kuchyni tak, abyste se pokaždé zdravě olizovali.

Doufáme, že jsme vás inspirovali a nějaký recept zkusíte.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti a jak se vám vaření povedlo na e-mail: podpora@pepahotely.cz.


Těšíme se na vaše zprávy!

pepahotely.cz



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb soubory cookie. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Souhlasím